Daca la inceputul anului, in contextul unui mediu pandemic ce se dovedea a fi in zona sa de regres, industria imobiliara afisa o atitudine optimista cu privire la evolutia din acest an, agresiunea Federatiei Ruse asupra Ucrainei a condus catre o realitate diferita, cu efecte dintre cele mai serioase care influenteaza, in diferite grade, toate sectoarele economice.
Evoluții cheie:
Este incert cand agresiunea Federatiei Ruse asupra Ucrainei va inceta si indiferent de momentul respectiv, efectele generate vor dăinui o perioadă de timp mai îndelungată. Importante de urmărit sunt efectele macroeconomice cu impact direct asupra sectorului energetic care, prin cresterea preturilor de profil, va genera si o crestere a preturilor in sectorul de constructii.
Aceste cresteri, incertitudinea creata in jurul cresterii inflatiei si diminuarea valorilor de creditare vor conduce cel mai probabil la un proces de analiza si re-evaluare a sectorului imobiliar si o reorientare, cel putin temporara, a destinatiei cheltuilelilor gospodariei.
In ultima instanta, intrega ecuatie economica influentata de invazia Federatiei Ruse in Ucraina va gravita in abilitatea guvernelor si mecanismelor internationale de cooperare, indeosebi cele europene, de a gestioana dependentele economice de profil in raport cu Rusia. Rata cu care statele isi vor putea crea mecanisme de asigurare a securitatii energetice si independentei materiilor prime care sa le inlocuiasca pe cele blocate de incetarea cooperarii cu Rusia va reprezenta un factor crucial în intreg ansamblul cresterilor de preturi, nu doar a sectorului imobiliar.
Surse: bursa.ro, econmedia.ro, zf.ro, alba24.ro, economica.net, mae.ro, analize si date REALT.