fbpx
Închide
Piata imobiliara – Analiza trimestrul 3 2020

Piata imobiliara – Analiza trimestrul 3 2020

Impactul COVID-19 continua, in mod previzibil, sa influenteze estimarile si evaluarile privind piata imobiliara din Bucuresti. La 10 luni distanta fata de inceputul pandemiei putem concluziona faptul ca impulsul in baza caruia oferta sau cererea sufera modificari se fundamenteaza si pe un cu totul alt tip de temeri, nu doar pe cele provenite din considerente exclusiv economice.

Astfel, desi restrictiile de miscare si suspendarea unor activitati au inevitabil implicatii profund economice, o amenințare directa la integritatea fizica a societatii in ansamblul a transmis unde de soc si in mediul social si politic, punand la incercare friciile oamenilor si zguduind increderea.

Daca in timpul perioadei in care a fost instituita stare de urgenta in Romania preturile solicitate pentru proprietati imobiliare au suferit fluctuatii, ulterior datele au relevat o stabilizare a pietei (in realitate inregistrandu-se o crestere usoara de 0,3% a preturilor si respectiv de 1,5% a numarului de tranzactii). Predilectia catre o locuire in spatii largi sau case cu curte a directionat cererea in aceasta directie.

Anul 2020 nu se poate compara, in opinia noastra, cu anul 2008. Premizele peste care criza sanitara s-a instalat corelate cu un grad mai ridicat de maturitate al societatii romanesti s-a vazut cu predilectie in piata imobiliara a carei evolutie nu a fost in anul 2020 una de natura a relua panta descendenta majora din 2008 -2010.

Cu toate acestea insa, restrictiile de prevenire a raspandirii COVID-19 ramase in vigoare, precum si incertitudinea generata de volatilitatea politica, ca expresie a agravarii crizei de sanatate publica, au continuat sa mentina piata imobiliara intr-o continua fluctuatie / perioada de corectie. De exemplu, evolutia generala a pretului mediu de inchiriere in Bucuresti a scazut gradual in a doua jumatatea a anului 2020, desi se afla pe o panta ascendenta inca din 2015. Astfel, preturile au scazut: a) pentru garsoniere cu circa 10%; b) pentru apartamentele cu 2 camere cu circa 10%; c) pentru apartamentele cu 3 camere cu circa 5%; d) pentru apartamentele cu 4 sau mai multe camere cu circa 5%; e) pentru case/vile cu circa 10%. Printre zonele cele mai afectate din Bucuresti se numara Floreasca, Primaverii si Aviatorilor. In egala măsură, Bucurestiul este apreciat ca fiind singurul mare oras din Romania in care pretul mediu pentru vanzare al apartamentelor au scazut in aceasta perioada: de la 1.413 euro/mp în decembrie 2019 la 1.367 euro în octombrie 2020.

In trimestrul trei, situatia a inceput sa se amelioreze, unele analize indicand o crestere a pretului solicitat de 8% fata de trimestrul doi din 2020.

Echilibrul este, in opinia REALT, abordarea pe care piata imobiliara din Bucuresti ar trebui sa o urmeze in acest final de an, dar si in 2021. Asteptarile nerealiste vor fi sanctionate prin perioada lungi de prezenta pe piata a proprietatilor sau imposibilitatea identificarii proprietatii potrivite. Modificarile legislative in materie imobiliara avand ca si obiect extinderea la 140.000 de euro a plafonului maxim pentru aplicarea unei cote reduse de TVA de 5% pentru achizitia locuintelor (prevedere aplicabila incepand cu 1 ianuarie 2021), corelate cu mentinerea unui ritm de creditare constant si optim din perspectiva gradului de indatorare sunt alte elemente ce ar putea avea un efect pozitiv in stabilirea strategiilor de dezvoltare ale pietei imobiliare.

 

Surse: imobiliare.ro, titirez.ro, targulnationalimobiliar.ro