fbpx
Închide
Cum sa descoperi istoria casei tale din Bucuresti

Cum sa descoperi istoria casei tale din Bucuresti

Istoria cladirilor poate spune multe despre istoria comunitatii in care se afla si, uneori, despre istoria civilizatiei in sine. A face cateva investigatii in ceea ce priveste trecutul casei tale poate fi o cercetare simpla ce poate deveni irezistibila.

Incepeti procesul introducand adresa strazii sau numele cladirii dvs. in motorul de cautare, daca aveți norocul de a locui intr-o cladire cu un nume cu rezonant. Si aveti in vedere faptul ca s-ar putea să se fi numit altfel pe vremuri cartierul dvs.

Fie ne-am nascut in ele, fie ne-au gazduit in anii de facultate, fie ne-au oferit un loc de munca. Cați dintre noi ne-am intrebat, insa, de unde provin numele cartierelor din Capitala, povesti pe care doar istoricii le pot cunoaste? Cartierul Baneasa isi deriva numele de la sotia banilor Dimitrie Ghica. Denumirea „Floreasca” isi are originea in numele oamenilor bogati care au condus si au detinut locurile, Floresti.

De exemplu, cartierul Primaverii nu este, asa cum s-ar putea crede, unul vechi. Practic, la inceputul secolului XX, nici macar nu exista. Locul in care se afla acum cartierul era in afara Bucureștiului. Gradina Bordei, fosta proprietate a episcopului Constantin Hrisoscoleu, a fost oferita catre acesta fiicei sale, Caliopi, ca zestre, la casatoria cu Petrache Poenaru. Apoi, a vandut mosia lui Constantin Lecca. Gradina Bordei a ramas în posesia sa pana in 1937, cand a fost integrata in Parcul National, creat de regele Carol al II-lea. In secolul al XIX-lea, actualul cartier Primaverii era un loc de picnic, unde oamenii au iesit. La sfarsitul secolului al XIX-lea, o parte din Gradina Bordei a devenit Parcul Jianu, pe locul careia a fost construit ulterior Cartierul Primaverii. Primele case din cartierul de primavara au fost construite în anii ’30. Fiecare casa din cartierul Primaverii are propria poveste, mai spectaculoasa sau cu mai putina celebritate.

Administratorii si portarii pot fi adevarate izvoare de informatii. Ei isi cunosc cladirile din interior si din afara si sunt adesea vaste depozite umane din istoria cladirilor. Sa-ti cunosti vecinii, in special vechii vecini care sunt în cladire de ani de zile, se poate dovedi de nepretuit.

Biblioteca Nationala alaturi de o multime de ghiduri si site-uri web bine documentate iti pot prezenta informatii valoroase bazate pe cercetari si studii precum www.historia.ro, www.bucurestiivechisinoi.ro, www.apmnir.ro (unde se poate gasi harta monumentelor istorice), www.descopera.ro, www.wikipedia.ro etc.