Situat in zona de nord a orasului Bucuresti, cartierul Primaverii este in prezent una dintre zonele cele mai frumoase si scumpe din oras. Cartier al ultimilor presedinti ai Romaniei, zona se remarca prin bulevarde late (cele mai multe cu scuar verde pe mijloc), cladiri de dimensiuni relativ reduse (in ceea ce priveste inaltimea), legaturi facile (din perspectiva infrastructurii) cu principalele puncte de interes din oras si multiple spatii verzi / curti largi.
Cartierul este relativ nou, fiind construit la inceputul secolului pe vechiul parc “Gradina Bordei”, ce marca la acel moment marginea orasului. Parcul a fost oferit de catre Constantin Hrisoscoleu, cu titlu de cadou de nuntă, fiicei sale Caliopi la casatoria cu Petrache Poenaru. Domeniul a fost cumpărat ulterior de Regele Carol al II-lea al României. Cele mai multe dintre casele cartierului au fost construite în anii 1930 de arhitectul Octav Doicescu, fiind destinate salariatilor Uzinei de Gaze si Electricitate a Bucurestiului. Casele nu au fost ridicate la voia întâmplării, ci îndeplineau anumite criterii de urbanism: erau construite în stil modernist si nu aveau mai mult de parter si un etaj. Initial in cartier n‑au existat apa curenta, gaz si electricitate.
Dupa cel de-al Doilea Război Mondial, majoritatea membrilor Comitetului Central al Partidului Comunist Român s-au mutat in zona, fapt care a schimbat mult imaginea cartierului si a construit treptat statutul exclusivist al zonei. Cetatenilor simpli nu li se permitea nici macar sa se plimbe pe strazile din acest cartier, cu atat mai putin sa locuiasca. Pentru ca locuintele confiscate nu erau suficiente pentru numerosii demnitari, s‑au inceput lucrarile la noi vile impunătoare. Au fost amenajate spatii verzi si s-a realizat infrastructura. Aflate in proprietatea Gospodariei de Partid, institutie creata dupa model sovietic, casele erau repartizate celor cu functii inalte in nomenclatura de partid si de stat. Potrivit istoricului Lavinia Betea, autoarea carţii „Poveşti din cartierul Primaverii”, locatarii din cartierul Primăverii se bucurau de nenumărate privilegii: raţii consistente de alimente, policlinici, spital, şcoli, croitorii, magazine, pază etc. Cartierul Primăverii a devenit un mic univers închis.
Potrivit istoricilor, Nicolae Ceausescu a fost cel care a hotarat ca zona rezidentiala sa fie protejată de campania demolarilor, demarată după cutremurul din 1977. Prin urmare, vilele de lux din Primaverii, gestionate de Gospodaria de partid, au ramas intregi.
Astazi, cartierul este un melanj de constructii vechi si noi. Regimul de inaltime redus si o serie de restrictii de construire in zona face ca aceasta sa pastreze un caracter unitar. Spatiile comune (restaurante, magazine boutique, muzeul de arta contemporana, florarii, gradini de vara, clinici, parcuri, locuri de joaca pentru copii) contribuie la placerea descoperirii cartierului.
Surse: wikipedia, adevarul.ro