fbpx
Închide
Piata imobiliara – Analiza trimestrul 4 2020

Piata imobiliara – Analiza trimestrul 4 2020

Plasamentele de calitate (locatie, nivel finisare, impartire adecvata, valoare reala de piata) vor fi intotdeauna apreciate de clienti, iar trimestrul 4 și finalul anului 2020 (in marea lui majoritate influentat de pandemie) nu a facut exceptie.

Iata cateva elemente esentiale referitoare la piata imobiliara pe trimestrul 4 al anului 2020:

  • numarul de tranzactii imobiliare (vanzare) incheiate a fost superior celui din 2019. Cumparatorii au preferat locuinte cu spatii mari, inclusiv apartamente cu gradina in zona periurbana.
  • daca in ceea ce priveste preturile de vanzare, acestea au ramas relativ stabile (pentru proprietati ce indeplinesc criteriile mentionate mai sus), piata inchirierilor a marcat un trend descendent. Oferta a surclasat cererea punand presiune pe pret si pe perioada de promovare pana la inchirerea efectiva.
  • anul 2020 a fost marcat totodata de o crestere a ecartului intre asteptarile proprietarilor si cele ale cumparatorilor. Rolul unui specialist a devenit cu atat mai important, proprietarii / cumparatorii alegand in proportie mai mare – comparativ cu anii anteriori – sa apeleze la ajutorul acestuia.

Evolutia zonelor acoperite de agentia REALT, pe trimestrul 4 al anului 2020

Cu exceptia zonei Aviatiei, unde s-a comnsemnat o crestere de 4,1% până la 2.230 de euro/mp, celelalte zone au inregistrat scaderi ale pretului, după cum urmeaza:

  • zona Dacia – Eminescu, cu un declin de 10,9% la trei luni, la o medie de 1.960 de euro/mp;
  • Kiseleff – Aviatorilor, cu o scadere de 3,4%, până la 2.860 de euro/mp;
  • zona Dorobanti – Floreasca, unde preturile s-au diminuat cu 3,3% fata de trimestrul trecut, până la 2.140 de euro/mp;
  • zona Herastrau – Nordului, unde pretul mediu cerut a scazut cu 0,5%, până la 2.710 euro pe metru patrat util.

Anul 2021 a demarat cu 2 modificari importante care manifesta o influenta directa asupra pietei imobiliare / nivelului de tranzactii:

Acestora se pot adauga o serie de decizii de la nivel local (suspendarea temporara a PUZ-urilor in Bucuresti) cel putin la fel de importante in ceea ce priveste impactul asupra preturilor.

Tinand cont de cele de mai sus, dar si de a) stocul de proprietati disponibil, b) maturitatea clientilor, c) evolutia economica si efectele pandemiei de COVID, REALT estimeaza o evolutie stabila a preturilor de tranzactionare pentru vanzari / o usoara scadere (5-7% fata de YE 2020) a preturilor de inchiriere si considera ca o abordare echilibrata a pietei imobiliare poate conduce la continuitate si stabilitate in acest sector.

 

Surse: imobiliare.ro, zf.ro, legislatie.just.ro.